Bij welke klachten

Waarom helpt massage bij lichamelijke klachten?

Ziekte of klachten kunnen het gevolg zijn van stagnatie van gezonde energie en metabolisme in het lichaam. Er zijn vele manieren om het lichaam weer in naar een gezonde staat te brengen, zeker als je Zorg op Maat wilt bieden. Massage(therapie) is een van deze manieren. En een heel aangename en non-invasieve nog wel;)!

Massage stimuleert beweging van energie en samenwerking van energiesystemen in je lichaam. Dat begint al met de positieve aandacht voor je lichaam en jezelf. De massagetherapeut helpt om je te verdiepen in het lichaam, letterlijk en figuurlijk. Bij pijn, ziekte, klachten, blessure, trauma, schrik, spanning, toxische belasting, energietekort of (chronisch) fysieke overbelasting zijn allerlei gezonde processen in de war, defect, niet goed gevoed of aangestuurd. Ziekte, disbalans en stress verbruiken veel energie. Dit gaat ten koste van andere systemen en het lichaam raakt uit balans. Massage (therapie) kan energie helpen aanvullen en balanceert lichamelijke en mentale processen. Dit gebeurt op talloze manieren. Het lichaam heeft een wonderlijk kapitaal aan systemen en structuren die op elkaar inwerken en samenwerken. Ieder met een eigen brandstof, behoefte en output. Met een eigen ritme, temperatuur, timing en werkingsgebied. Dit zijn aanknopingspunten voor massagetherapie qua locatie, techniek, tempo en diepte van druk. Er zijn meer systemen ‘aan te raken’ dan je denkt. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Huidcontact en lichaamscontact als aangename fysieke aanraking verhoogt oa de hormonen oxytocine en endorfine. Dit geeft een goed gevoel en vermindert pijnbeleving. ‘Je ontspant in de klacht’, zeggen we dan. Genieten met hart, lichaam en ziel verhoogt je hart-ritme coherentie. Terwijl jij geniet en ontspant wordt in je lichaam ontgift, losgelaten, bloed en andere vloeistoffen in omloop herstelt, het hart en ademhaling weer op elkaar afgestemd en een aangenaam lichaamsbewustzijn- en vertrouwen gevoed – lichaamsmassage
  • Bewegingsvrijheid. Rustige massage strekkingen en rotaties geven ruimte en een beleving van opluchting in spieren, pezen, kleine gewrichtjes (vingers, tenen), grotere gewrichten (schouders, heupen, knieën, enkels). Dit zorgt ook voor doorbloeding van spieren en pezen, voeding voor het skelet (beenmerg) en de hersenen. Ook ervaar je het verschil tussen aanspannen als nodig en ontspannen waar het niet hoeft- stoelmassage, shiatsu, tuina, deelmassage, lichaamsmassage. 
  • Bewegen, roteren, masseren en mobiliseren van de (reflexzone van de) wervelkolom. Dit voedt tevens bindweefsel, fasciae en alle organen die daarmee omhult zijn. – shiatsu, shiatsu therapie, tuina, deelmassage, voetreflex massage.
  • Bewegen van fasciae of bindweefsel, verminderen van verklevingen of andere obstructie van energie. Door dit uitgebreide fasciae netwerk kan de oorzaak van de klacht op een andere plek pijn of obstructie geven – deelmassage, lichaamsmassage, stoelmassage, shiatsu, tuina
  • Tot rust brengen van CZS (Centraal Zenuw Stelsel) en de Nervus Vagus (hart-brein connectie). Balanceren van het hormoonsysteem en verminderen van negatieve stress – hoofdmassage, shiatsu, shiatsu therapie, voetreflex massage.
  • Lymfesysteem. Circulatie van dit lichte lichaamsvocht verslechtert bij veel liggen. Daarbij is het lymfesysteem bij patiënten vaak overbelast met noodzakelijke afvoer van afvalstoffen uit bloed-, vertering- en immuunsysteem. Lichte massages van het lichaam dan wel specifiek gericht op het lymfesysteem ondersteunen de circulatie. – energetische massage, voetreflex massage, massage bij kanker 
  • Verbeteren immuunsysteem. Met een diepe ademhaling beweegt het middenrif waardoor de buikorganen worden gemasseerd. Heilzaam voor spijsvertering, darmen, water-huishouding en immuunsysteem (Gut-Brain connectie) – Hara / buikmassage, shiatsu (therapie), voetreflex massage
  • En natuurlijk: het ontdekken, verdiepen en verruimen van de ademhaling. Vergroting zuurstof-opname, afvoer van afvalstoffen, ondersteuning in evenwichtige pH-waarde, zelf-hulpmiddel bij fysieke en emotionele klachten, groei en kracht in je buik, je centrum (Hara) – shiatsu, ontspanningsmassage, voetreflex massage

In de Chinese geneeskunde – en in de Westerse Natuurgeneeskunde – is een ziekte of klacht een verstoorde balans tussen lichaam en geest.

Een verstoorde stroming of verslechtering van het systeem van kwalitatieve en kwantitatieve bruikbare Qi. Qi is zowel brandstof als resultaat, het IS en MAAKT ’voedende levens-energie’.

De te verdelen energie van lichaam, geest en emoties bevindt zich in een stelsel van meridianen, acupunctuurpunten, orgaansystemen, psychische kwaliteiten en de relatie met onze natuur en omgeving. Shiatsu en tuina richten zich op de dynamiek van en tussen deze stelsels en beïnvloedt energieverdeling- en aanmaak. De behandeling gaat in feite uit van herstel van het proces met ‘voedende levens-energie’. In Japan en China worden shiatsu en tuina therapeutisch ingezet naast acupunctuur, medicatie of kruiden, voeding en bewegingsleer (zoals Qi Gong of Tai Chi-oefeningen).

* Je wordt doorgestuurd naar onze agenda site.