Massagepraktijk in het Radboudumc

Waarom helpt massage bij lichamelijke klachten

Achtergrond informatie massage(therapie)

Ziekte of klachten kunnen het gevolg zijn van stagnatie van gezonde energie en metabolisme in het lichaam. Er zijn vele manieren om het lichaam weer in naar een gezonde staat te brengen, zeker als je Zorg op Maat wilt bieden. Massage(therapie) is een van deze manieren. En een heel veilige en aangename nog wel;)!

Massage stimuleert beweging van energie en samenwerking van energiesystemen in je lichaam. Dat begint al met de positieve aandacht voor je lichaam en jezelf. De massagetherapeut helpt om je te verdiepen in je lichaam, letterlijk en figuurlijk. Bij pijn, ziekte, klachten, blessure, trauma, schrik, spanning, toxische belasting, energietekort of (chronisch) fysieke overbelasting zijn allerlei gezonde processen in de war, niet goed gevoed of verkeerd aangestuurd. Ziekte, disbalans en stress verbruiken veel energie. Als dit te lang duurt gaat het ten koste van andere systemen en raakt het lichaam uit balans. Massage (therapie) helpt je energie herstellen en lichamelijke en mentale processen in evenwicht brengen. Dit gebeurt op talloze manieren. Het lichaam heeft een wonderlijk kapitaal aan systemen en structuren die op elkaar inwerken en samenwerken. Ieder met een eigen brandstof, behoefte en output. Met een eigen ritme, temperatuur, timing en werkingsgebied. Dit zijn aanknopingspunten voor massagetherapie qua locatie, techniek, tempo en diepte van druk. Er zijn meer systemen ‘aan te raken’ dan je denkt. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Huidcontact en lichaamscontact als aangename fysieke aanraking verhoogt oa de hormonen oxytocine en endorfine. Dit geeft een goed gevoel en vermindert pijnbeleving. ‘Je ontspant in de klacht’, zeggen we dan. Genieten met hart, lichaam en ziel verhoogt je hart-ritme coherentie. Terwijl jij geniet en ontspant wordt in je lichaam ontgift, losgelaten, bloed en andere vloeistoffen in omloop herstelt, het hart en ademhaling weer op elkaar afgestemd en een aangenaam lichaamsbewustzijn- en vertrouwen gevoed – lichaamsmassage
  • Bewegingsvrijheid. Rustige massage strekkingen en rotaties geven ruimte en een beleving van opluchting in spieren, pezen, kleine gewrichtjes (vingers, tenen), grotere gewrichten (schouders, heupen, knieën, enkels). Dit zorgt ook voor doorbloeding van spieren en pezen, voeding voor het skelet (beenmerg) en de hersenen. Ook ervaar je het verschil tussen aanspannen als nodig en ontspannen waar het niet hoeft- stoelmassage, shiatsu, tuina, deelmassage, lichaamsmassage. 
  • Bewegen, roteren, masseren en mobiliseren van de (reflexzone van de) wervelkolom. Dit voedt tevens bindweefsel, fasciae en alle organen die daarmee omhuld zijn. – shiatsu, shiatsu therapie, tuina, deelmassage, voetreflex massage.
  • Bewegen van fasciae of bindweefsel, verminderen van verklevingen of andere obstructie van energie. Door dit uitgebreide fasciae netwerk kan de oorzaak van de klacht op een andere plek pijn of obstructie geven – deelmassage, lichaamsmassage, stoelmassage, shiatsu, tuina
  • Tot rust brengen van CZS (Centraal Zenuw Stelsel) en de Nervus Vagus (hart-brein connectie). Balanceren van het hormoonsysteem en verminderen van negatieve stress – hoofdmassage, shiatsu, shiatsu therapie, voetreflex massage.
  • Lymfesysteem. Circulatie van dit lichte lichaamsvocht verslechtert bij veel liggen. Daarbij is het lymfesysteem bij patiënten vaak zwaar belast in haar ondersteuning van het immuunsysteem of het afvoeren van afvalstoffen of toxische stoffen na medicatie. Lichte massages van het lichaam en specifiek gericht op het lymfesysteem ondersteunen het immuunsysteem en de circulatie. – energetische massage, voetreflex massage, massage bij kanker 
  • Verbeteren immuunsysteem. Met een diepe ademhaling beweegt het middenrif waardoor de buikorganen worden gemasseerd. Heilzaam voor spijsvertering, darmen, water-huishouding en immuunsysteem (Gut-Brain connectie) – Hara / buikmassage, shiatsu (therapie), voetreflex massage
  • En natuurlijk: het ontdekken, verdiepen en verruimen van de ademhaling. Vergroting zuurstof-opname, afvoer van afvalstoffen, ondersteuning in evenwichtige pH-waarde (zuurgraad), zelf-hulpmiddel bij fysieke en emotionele klachten, groei en kracht in je buik, je centrum (Hara) – shiatsu, ontspanningsmassage, voetreflex massage

In de Chinese geneeskunde – en in de Westerse Natuurgeneeskunde – is een ziekte of klacht een gevolg van disbalans tussen lichaam en geest en een verstoorde energie huishouding.

Wat ‘ziekte’ wordt genoemd is in wezen een verstoorde stroming of verslechtering van het systeem van kwalitatieve en kwantitatieve bruikbare Qi. Qi is zowel brandstof als resultaat, het IS en MAAKT ’voedende levens-energie’.

De te verdelen energie van lichaam, geest en emoties bevindt zich in een stelsel van meridianen, acupunctuurpunten, orgaansystemen en psychische kwaliteiten. En dit alles staat tevens in relatie met onze natuur en omgeving. Shiatsu, tuina en voetreflexPLUS richten zich op de dynamiek van en tussen deze stelsels en beïnvloeden energieverdeling en energieaanmaak. De behandeling gaat in feite uit van herstel van het proces met ‘voedende levens-energie’. In Japan en China worden shiatsu, tuina en reflexologie therapeutisch ingezet naast acupunctuur, medicatie, kruiden, voeding en bewegingsleer (zoals Qi Gong of Tai Chi-oefeningen). Gelukkig gebeurt dit ook steeds vaker elders in de gezondheidszorg, wereldwijd.

* Je wordt doorgestuurd naar onze agenda site.

Massages tijdens evenementen

Massages zijn ook op andere locaties te geven. In de buitenlucht, in een tent of congreshal, bij symposia. Ook als aanvullend aanbod bij open dagen, tijdens evenementen of bij personeelsuitjes. Verder zijn we inzetbaar in de pauze bij trainingsdagen of heisessies. Lijkt je dat wat of wil je even sparren? Wij zijn flexibel en denken graag met je mee! Laat je vraag of idee horen via info@ruimtevoormassage.nl en we nemen snel contact met je op.

Stoelmassages op de afdeling voor (jouw) medewerkers

Onze ervaren stoelmasseurs geven ook stoelmassages op de afdeling. Incidenteel of structureel (abonnement 4x per jaar). We komen naar je afdeling toe met onze massagestoel en masseren een of meerdere dagdelen ter plekke. Wij werken met korte lijnen en brengen zelf de meeste praktische organisatie en administratie in. Vind je dat jij en je team dit wel verdiend hebben? We zullen je niet teleurstellen, velen gingen je al voor;) . Neem als teamleider, bedrijfsleider of manager contact op met Ruimte voor Massage en we bespreken je wensen en mogelijkheden. Stuur hiervoor een email naar info@ruimtevoormassage.nl.

In de zomerperiode zijn we verminderd open van 10 juli tot 10 augustus